utorok 3. mája 2016

Projekt čítajme deťom


"Za všetko, čo je vo mne dobré, vďačím knihe."


Dnes som začala svoj príspevok trochu netradične výrokom a má to aj svoje opodstatnenie.

Kedysi, keď som pred rokmi začínala písať a tvoriť, bola som kritikom doby. Bola som klasickým žurnalistom, ktorý upozorňoval, kde je problém a adresovaním článku kompetentným čakal, že problém bude odstránený.

Čas plynul, zodpovednosť spolu s deťmi a rodinou menila pohľady a nakoniec sa zmenil aj ten môj. A pochopila som, že byť kritikom doby nestačí.

Pokiaľ vidíš problém, rieš ho. Pokiaľ chceš, aby sa niečo zmenilo, zmeň to.

A tak dnes sedím za počítačom s otvorenými desiatkami adries, v hlave mám jeden veľký kolotoč a preto Vám dnes a každý deň prinášam kníhkupectvo knihydetstva.sk, pretože chcem niečo zmeniť. Nestačí mi povedať, že dnešná mládež nečíta, nezaujíma sa o kultúru, či vládne jej digitálna doba. Sedím tu a chcem Vám, rodičom, študentom, žiakom, starým rodičom a všetkým, ktorí  nás čítate, ukázať, že čítať sa oplatí.

Chcem Vám predstaviť skvelých ľudí, ktorých som vďaka životu a láske ku knihám stretla a ukázať Vám, že láska ku knihám nie je len prehistorický neduh. Keď si zapnete televízor, rádio, rozprávkový kanál, všade počúvame o tom, ako je zlo všade, ako sa niečo nepodarilo, ako je vláda taká, ako sú emigranti takí, či ako je USA hentaké...

Sadnite si, uvarte si čaj, posaďte si deti na kolená, či sadnite si k nim na kraj postele a prečítajte im. Prečítajte im o Palculienke, ktorá bola malinká ako palček na detskej rúčke alebo o troch prasiatkach, ktoré vždy držali spolu. V rozprávkach totiž dobro vždy zvíťazí nad zlom. Deti sa navyše naučia správne reagovať a mnohokrát pochopia svoje emócie.

Od dnešného dňa Vám chcem prinášať rozhovory s ľuďmi, ktorí knihy milujú tak, ako ja. O bežných ľudí so svojimi starosťami aj radosťami, ktorí si našli tú chvíľu, aby Vám povedali svoj príbeh o knihe. Pretože tá najkrajšia kniha, ktorú človek môže čítať je Kniha života.

A tak sa v pohodlí usaďte a čítajte....

P.S. Pokiaľ sami máte čo povedať o knihách, kontaktujte nás TU.

Básnička


Lastovičky


Cestovanie


Mucha


Guma


Kefka


V jame


Tiger


Žirafa


Povedačky


Zúbky


Lastovičky


Kačky


Koník


Dážď


Šteňa


Vlak


Tanečnica


Vesna


Šimpanz


Zvieratká