štvrtok 12. mája 2016

Chcem v mojom synovi dosiahnuť lásku ku knihám - Naďa o knihách prezradila všetko

Naďa, ktorá sa dnes podrobila nášmu "výsluchu" má doma synčeka. Ako tak pozerám históriu jej správ, tak veľmi inteligentného a veselého. A také deti majú byť. Žiaľ sa často stretávam s pravým opakom. Deti, ktoré kedysi v sebe niesli toľko radosti zo života, dnes len bezducho ťukajú do telefónov, či s výkrikmi "zabi ho" silou mlátia do tabletov. No Naďa a jej syn sú iní. Sú veselí a spoznávajú svet. A dnes nám kúsok svojej radosti zo života priniesli. Tak čítajte o láske ku knihám.

  1. Skús na chvíľu spolu so mnou zavrieť oči a skús mi povedať o knihe, ktorú si ako prvú pamätáš. Ako vyzerala? O čom bola a čo bolo pre Teba na nej také fascinujúce, že v Tebe ostala dodnes? Vyrastala som v ČR. Kniha, na ktorú dodnes spomínam je od Bohumila Říhy, Honzíkova cesta. Je to príbeh o malom chlapcovi, ktorý ide na prázdniny z mesta na dedinu k starým rodičom. Knihu som nedávno našla u našich a chystám sa ju čítať aj malému. Našťastie mi preklad nerobí problémy. Ďalšia kniha, ktorá mi utkvela v pamäti je Dášenka, čili život štenete. O tejto knihe sme sa učili v škole a aj keď som ju poznala, pamätám si, ako som sa tešila, keď som ju raz na Vianoce dostala. Páčilo sa mi, že bola o skutočnom psovi a bola doplnená fotkami. Neskôr som bola skautka a čítala som veľa od J. Foglara Rychle šípy.
  2. Keď si spomenieš na svoje detské časy, kto bol tým rozprávkárom u Vás? Kto Ti čítal rozprávky a naopak, kto sa prikláňal k prerozprávaniu príbehov?Keď som bola malá, knihy čítali obaja rodičia. Najviac mi utkveli v pamäti vymýšľané príbehy môjho otca. Väčšinou si vymýšľal úplné nezmysly a my (s bratom) sme sa strašne rehotali. Niekedy nám ale aj čítal a menil text (napr. princ prišiel za princeznou na starej škodovke - malo byť na veľkom koči) asi skúšal či dávame pozor.
  3. Aké boli Tvoje prvé kroky k vlastnému čítaniu? Bolo pre Teba čítanie zábavou alebo si čítala len pre to, že si musela? Ani netuším, kedy sa u mňa prejavila vášeň pre knihy. Ale tuším už asi od 10 rokov som chodila pravidelne do knižnice. No ale keď sme museli čítať na škole povinne, nie vždy ma to bavilo. Najhoršie pre mňa bolo viesť si čitateľský denník. Nikdy som nevedela, čo písať. Pre mňa je kniha buď dobrá, ujde to alebo zlá.
  4. Kedy prišiel ten moment, že si si uvedomila, že čítanie je zábava a baví Ťa to? Myslím, že to nebol moment, že by ma osvietilo a povedala by som si "aha toto ma baví". Myslím, že to prišlo tak nejako postupne, potichu, nenápadne a kým som si stihla niečo uvedomiť, bola som v tom až po uši. Moja mama je tiež knihomoľ a knihoholik. Tak to mám asi po nej.
  5. Vedela by si povedať približné množstvo kníh, ktoré si prečítala? Ktorá kniha je Tvojou "srdcovkou"? V súčasnosti som asi tri roky zaregistrovaná na jednom knižnom portáli. Zapisujem si tam knihy prečítané (98), tie ktoré vlastním alebo by som chcela prečítať. Niekedy čítam viac, niekedy menej. Momentálne mám čitateľskú krízu. Ale ak to dám priemerom že čítam už cca 20 rokov, asi tak 2-5 kníh mesačne, tak myslím, že z toho vyjde celkom slušné číslo. Top knihu som zatiaľ neobjavila. ale dalo by sa povedať, že je viac tých, ktoré sa mi páčili ako opačne.
  6. Niekedy si čitateľ nesadne s autorom, stalo sa Ti to? Ak áno, ktorá kniha sa Ti skutočne ťažko čítala? Asi najhoršia kniha, ktorá sa mi dostala do rúk je 50 odtieňov... asi z nejakej slušnosti k autorovi, alebo ku knihe sa každú snažím prečítať do konca. Pretože verím, že každá kniha má tú svoju napínavú časť, to keď čítam s otvorenými ústami a zatajeným dychom. Bohužiaľ, túto som nedočítala.
  7. Máš doma 5 ročného syna. Čítate ste si spolu knižky? Aké knihy sú u Vás najviac čítané? Kedy si mu začala čítať a aké boli jeho prvé zoznámenia s knihami?
    Malému čítam od mala. Zo začiatku to boli iba riekanky a obrázkové knihy, teraz vydrží aj pri dlhšom príbehu. Musia tam ale byť obrázky. V rodine presadzujem zásadu, že okrem hračiek dostane vždy aj jednu knihu. Obľúbené má príbehy o mašinke Tomášovi. Bavia ho aj encyklopédie, napr. o autách , dinosauroch a momentálne ho fascinuje encyklopédia o ľudskom tele.
  8. Keby si mohla napísať akýkoľvek žáner jednou myšlienkou, o čom by táto kniha bola?V puberte som skúšala niečo písať, ale bohužiaľ nie som veľmi tvorivý človek. Radšej prijímam tvorbu šikovnejších ľudí.
  9. Aké vidíš výhody knihy oproti televízoru? Čo Ťa presvedčí o tom, že stráviš radšej viac času pri čítaní ako by si si pozrela film?
    Pri knihe viac zapájam fantáziu. aj tie najstrašidelnejšie scény si predstavím tak, aby to mne vyhovovalo, napr. knihu Exorcista som prečítala a nemám problém spať po tme :-D . Ak by som videla film, buď mám infarkt na mieste, alebo by ma to mierne psychicky poznačilo. A ak čítam romantické knihy, hlavná hrdinka sa vždy dosť veľmi podobá na mňa a hrdina je nejaká známa osobnosť. Ak človek pozerá film, hrdinov si nemôže predstaviť podľa svojho vkusu
  10. Aké je Tvoje najdôležitejšie kritérium pri výbere knihy?
    Spolieham sa na overených autorov, a musí ma zaujať anotácia. Taktiež sledujem recenzie a hodnotenia, ale je pravda, že sto ľudí sto chutí.
  11. Odporúčaš rodičom čítať svojim deťom? Ak áno, tak aké výhody v čítaní deťom vidíš?
    Určite odporúčam. Chcem aj v mojom synovi dosiahnuť lásku ku knihám. Od mala chodí so mnou do knižnice a vždy si môže aj on vybrať knihu. A keď spolu ležíme v posteli a on hltá každé slovo, teší ma to. Samozrejme, nie je nad spoločne strávený čas.

Naďu sme z informácií o knihách úplne vyšťavili, ale ak to čo i len jedného z Vás privedie k čítaniu, tak to stojí za to. Ja Nadi za jej ochotu veľmi pekne ďakujem a Vy sa už zajtra môžete tešiť na rozhovor s Katkou, ktorá je veľkým milovníkom kníh tak ako Vy.