piatok 20. januára 2017

Nauč deti milovať knihy

Moje meno poznáte, moju prácu tiež, no mnohokrát sa i ja sama zamotávam do svojho klbka povinností. A tak sa celkom nezrozumiteľne stalo, že moje deti čítali len povinné čítanie z Čítanky v škole a doma, no na knihy zabudli. Samozrejme, viem, že krúžky, domáce úlohy a ostatné povinnosti aj v nich vyvolávali nekonečnú reťaz únavy, no ja svoje deti chcem naučiť, že kniha je najlepší priateľ človeka.


Moja láska ku knihám prišla celkom nečakane a mohla za to autorka kníh o Harry Potterovi, kedy som sa do kníh zamilovala a odvtedy mojimi rukami prešli už stovky kníh rôznych žánrov. To bol v mojom živote ten AHA efekt. Moje deti sú už väčšie, 9 a 7 rokov, no akosi k nim ten AHA efekt neprichádzal.

Vianočné prázdniny boli dlhé a typická veta znela: "Ja sa nudím!" Najprv som ich skúšala zamestnať úlohami, neskôr tabletom, až som pochopila, že jediné, čo tie moje krásne deti potrebujú je príklad. Príklad toho ako správne tráviť svoj voľný čas, ako sa naučiť relaxovať a správne zoradiť priority.

"Netreba vychovávať, stačí pekne žiť. Dieťa sa pridá."







Táto veta mi dlho rezonuje v hlave a rozhodla som sa ju využiť aj na čítanie. Dovtedy som si čítala zásadne až v posteli, pred spaním, keď už som mala ten svoj kľud. No deti vždy vtedy už spali a tak som im nemohla byť príkladom v čítaní.



Od začiatku roka 2017 sme sa rozhodli pre zmenu a vyhradili si presný čas každý deň, kedy si každý
1 celú hodinu čítame. Výber kníh je na každom, no čítať musí plynule celú hodinu bez vyrušovania ostatných. A ak niečo urobíte 20krát za sebou, stane sa to zvykom. My sme ešte len v polovici cesty, no vďaka tomuto novému návyku už Aninka prečítala celú Zlatú bránu a číta ďalšiu knihu a Lottka prečítala Bola raz jedna trieda a momentálne končí s knihou Oženil sa Haťa Paťa.


No a ja som si prečítala knihu Mamou po 30 a pomedzi to, čítam životopis Warrena Buffeta Snehová guľa.


Nech sú Vaše denné harmonogramy akékoľvek, nájdite si hodinu pre seba a svoje deti a naučte ich na svojom príklade, že čítanie je známkou inteligentných ľudí.

Naučme deti čítať,

                                                                    aby mohli lietať...