utorok 10. mája 2016

Bude raz...

Pred týždňom mi prišiel mail. Taký ako všetky iné a predsa iný. Dostala som ponuku na predaj knihy.
Knihy, ktorej autori nesiahli po veľkom vydavateľovi, ktorý im zaplatí od reklamy až po ponožky na autogramiádu. Branislav Rybár a Jaroslav Rybár sú ľudia, o ktorých hovoríme a rozhodli sa sami vydať svoju knihu Bude raz... Je to kniha, ktorá v dnešnej dobe privedie čitateľa opäť do prírody a snaží sa vrátiť ľuďom, ktorých my - rodičia vychovávame, naspäť cit k prostrediu, z ktorého sme prišli. Dva dni sa chystám na to, aby som Vám niečo povedala o tejto knihe. No zistila som, že nie JA som hodná na to a tak nechám k Vám prehovoriť autorov.

"Dnešná doba svojím spôsobom života vytvára veľmi málo príležitostí spoznávať prírodu a jej krásy. Pretechnizovaný svet nám a naším deťom poskytuje pohľad najmä do obrazovky mobilov, tabletov či TV, v ktorých prevládajú hororové a akčné postavy oproti zvieratkám, rozprávky s čudnými pokrivenými postavami, z ktorých vyžaruje iba zlo a strach. V dnešnom zhone a strese nie je ani čas prečítať deťom rozprávku či príbeh, ktorá by im ukazovala svet s inými hodnotami, akými sa prejavuje dnes. Klamstvo vo všetkých oblastiach života, túžba po moci a z toho plynúce následky sú dnes príčinou morálneho úpadku ľudstva.
Vždy sa to začína výchovou detí. Prostredie v akom dieťa žije a je vychovávané a aké hodnoty sú mu v detstve vštepované, určuje, ako sa poväčšine bude riadiť po celý život.
A k tomu patrí aj poznávanie prírody a jej účinkov na ľudí a okolie. Chceme preto týmto pripomenúť, aké je dôležité oboznamovať dieťa s prírodou a jej obyvateľmi. Práve ich prostredníctvom sa u detí zobudí spolucítenie a láskyplný vzťah k všetkému živému a neživému. Ich prostredníctvom si uvedomí, že ničením a ignorovaním zákonov prírody, ľudstvo speje k sebazničeniu. Pomocou týchto rozprávkových príbehov chceme deťom priblížiť, že môžu žiť oveľa krajší život, než ho žijú ľudia dnes. Tento život si však musia vytvoriť sami.
Je na Vás rodičia, aby ste svoje deti viedli k poznávaniu prírody, a to či už čítaním rozprávkových príbehov o pozemských bytostiach a zvieratkách, alebo samotnou prechádzkou po lese.
Chceme aj my malou kvapkou prispieť k utváraniu takého pokolenia, ktoré si bude vážiť dary prírody, bez ktorých nie sme schopní prežiť."

Pokiaľ sa Vašej duše dotkli slová autorov, prinášame Vám aspoň úryvky z knihy, aby ste sa sami presvedčili, že čítať deťom aj v dnešnej dobe je veľmi dôležité. Prajem Vám krásny deň. A nebojte, Bude raz...









Čas strávený pri knihe Vám nik nenahradí - rozhovor s Mirkou

Viem, že sme Vás nechali 2 dni čakať na ďalší rozhovor, ale tento skutočne stojí za to. Porozprávali sme sa s Mirkou, mamičkou prváčky, ktorá na vlastnej koži zažíva to, aké je čítanie pre deti dôležité. Pohodlne sa usaďte a čítajte o čítaní spolu s nami.
  1. Skús na chvíľu spolu so mnou zavrieť oči a skús mi povedať o knihe, ktorú si ako prvú pamätáš. Ako vyzerala? O čom bola a čo bolo pre Teba na nej také fascinujúce, že v Tebe ostala dodnes?
    V hlave sa mi vynára množstvo kníh, niektoré mam doma dodnes, ale najviac si pamätám na Čenkovej deti. Fascinovalo ma ako sa deti snažili zohnať jedlo alebo peniaze, keďže boli chudobní a nemali na jedlo. Bola som rada, že ja sa o takéto veci nemusím starať.
  2. Keď si spomenieš na svoje detské časy, kto bol tým rozprávkárom u Vás? Kto Ti čítal rozprávky a naopak, kto sa prikláňal k prerozprávaniu príbehov?
    Vždy mi čítali rodičia, občas aj starší brat a neskôr sama.
  3. Aké boli Tvoje prvé kroky k vlastnému čítaniu? Bolo pre Teba čítanie zábavou alebo si čítala len pre to, že si musela?
    Zo začiatku som nerada čítala bolo to z donútenia, resp. preto že som musela. No neskôr ma to začalo baviť a čítala som veľmi rada.
  4. Kedy prišiel ten moment, že si si uvedomila, že čítanie je zábava a baví Ťa to?
    Asi v tretej triede na základnej škole.
  5. Vedela by si povedať približné množstvo kníh, ktoré si prečítala? Ktorá kniha je Tvojou "srdcovkou"?
    Tak to určite neviem. Prečítala som toho vážne veľa, keďže chodím do knižnice a knižku som dostávala aj ako darček. Srdcovku nemám žiadnu.
  6. Niekedy si čitateľ nesadne s autorom, stalo sa Ti to? Ak áno, ktorá kniha sa Ti skutočne ťažko čítala?To sa mi nestalo. Zatiaľ ma knižka zaujala.
  7. Máš doma osemročnú dcérku. Čítate si spolu? Aké knihy sú u Vás najviac čítané? Číta si už knižky sama? Aké knižky ju najviac zaujímali, keď si čítala Ty a aké ju zaujímajú teraz, keď si číta sama? Je tam nejaký rozdiel?Vždy jej niekto doma číta. Keď nie ja, tak starí rodičia. Zvyčajne sú to rozprávky, príbehy o zvieratkách alebo si prezeráme rôzne encyklopédie. Je prváčka, zatiaľ nečíta sama, keďže má veľký problém s čítaním, ide to pomaly.
  8. Keby si mohla napísať akýkoľvek žáner jednou myšlienkou, o čom by táto kniha bola?Nemám obľúbený žáner, rada však čítam romantické knižky o láske, šťastí a rodine.
  9. Aké vidíš výhody knihy oproti televízoru? Čo Ťa presvedčí o tom, že stráviš radšej viac času pri čítaní ako by si si pozrela film?
    Pri knižke si vždy rada oddýchnem. Pri telke zaspím a knižku si môžem prečítať hocikedy.
  10. Aké je Tvoje najdôležitejšie kritérium pri výbere knihy?
    Nemám žiadne kritéria.
  11. Odporúčaš rodičom čítať svojim deťom? Ak áno, tak aké výhody v čítaní deťom vidíš?Áno, odporúčam čítať deťom. Je to lepšie, v dnešnej dobe je veľa kníh a sú veľmi pekne ilustrované a čas pri knihe vám nič nevynahradí.
Mirka, veľmi pekne Ti ďakujem za rozhovor, prajem Ti veľa krásnych prečítaných kníh a všetko dobré. A vy, pokiaľ chcete ukázať ostatným, že čítať sa oplatí, prihláste sa TU.