pondelok 27. júna 2016

Zlatá brána

Zlatá brána otvorená,
           zlatým kľúčom podoprená,
                       kto do nej vojde,
                                   jabĺčko nájde,
                                               či je ona a či on,
                                                         nepustím ho z brány
                                                                        VON...


Kto z nás by si nepamätal túto krásnu detskú hru? Mnohí sme s ňou vyrastali, okolo niektorých len prešumela, ale každé slovenské dieťa túto hru poznalo. Zásluhu na tom si vo veľkej miere pripísala spisovateľka Mária Ďuríčková, ktorá zozbierala a sama napísala mnohé slovenské hry, básničky, pesničky či hádanky a my sme si ich mohli prečítať v knihe Zlatá Brána.




Teraz už detských piesní a básní je oveľa viac, nie sú to len tie ľudové a mnohokrát ani nie slovenské, no vďaka knihe Zlatá brána si spolu s deťmi môžete opäť sadnúť a hrať sa či si spievať. Na Slovensku máme veľa šikovných umelcov pre deti, ktorí im spievajú, či pre ne píšu krásne rozprávky. No kniha Zlatá brána nikdy nebola a asi ani nebude knihou, ku ktorej si len tak nečinne sadnete a sledujete či čítate. Je to kniha, ktorá je určená na prácu s Vašimi deťmi.



Zlatá brána, ktorú dnes môžete kúpiť v kníhkupectvách zmenila od našich detských čias len vonkajší obal. Naďalej v nej ostávajú krásne ilustrácie od Miroslava Cipára. Texty sú taktiež v pôvodnom znení, preto občas sa nám stáva, že keď ich niekde  prezentujeme, berú sa za gramatické chyby. :) Ale nebojte sa, je to v poriadku, každý jazyk má svoj vývoj a i ten náš sa postupom času mení.





Kniha je vhodná pre deti od 3 rokov, kde spoločne môžete začať spoznávať svet cez krásne hry, riekanky, rozprávky či hádanky. Zlatá brána je vyvinutá tak, že jej správnym používaním rozvíja intelekt dieťaťa, predstavivosť či logické myslenie.



Knihu Zlatá brána si môžete zakúpiť na knihydetstva.sk