piatok 13. januára 2017

Mamou po 30



Prinášam sľúbenú recenziu na literatúru pre rodičov a najmä pre matky. :) Ste čerstvou matkou po 30tke? Máte pocit, že nový režim absolútne nezvládate, nič nestíhate, chcete len spať a Váš svet sa rúti okolo Vás? V knihe od TAMI Mamou po 30 nájdete nielen povzbudenie, dobré rady, ale tiež ľudsky napísané riadky o tom, že nie všetko na povrchu dokonalé je také aj "pod pokrievkou"


Knihu som dostala od jej autorky v krásnom balíčku s venovaním, ktoré si veľmi cením. Tento darček mi spríjemnil ťažký pondelok a odvtedy som sa nevedela dočkať momentu, kedy si ku knihe sadnem a budem si ju čítať. Nie som matkou po 30tke, deti som stihla už v 17 a 19 rokoch, ale verte, že som sa v mnohých situáciách našla. Po celom týždni som si vo štvrtok ľahla s knihou v ruke a za 1 hodinu som prečítala 1/2 knihy. A ráno ihneď po prebudení som pri nej sedela opäť a dočítala som ju celú. Tak skvelo sa čítala. Autorkin štýl písania je ľahký, svieži, skôr "rozprávačského" typu bez zbytočných opisov prírody a svrčkov v tráve. :) Dosť mi pripomína štýl autoriek "evitoviek".


Podnadpis knihy sám hovorí, že kniha je o Rodičovstve, Vzťahoch a Motivácii. Úvod knihy Vás osloví svojou trefnosťou, svojím tvarom aj posolstvom. Ihneď v úvode Vám autorka nájde množstvo situácií, kedy si knihu môžete prečítať, ak ste čerstvá matka, či matka na plný úväzok.

"Mne ako mame aktívneho dieťatka , ktoré nemieni ani dlho, ani veľa spať, najviac pomohlo čítanie skoro ráno. PO rannom nakojení, cca o piatej, som nešla spať, ale nasadila si čelovku a otvorila knihu. Niekedy som sa lenivo hodila do tuli vaku a na stolík položila voňavú kávu. Vonku je ešte ružovo, ticho a vlhko, deň sa prebúdza a ja s ním..."

Kniha sa delí na 3 časti

Prvá časť je viac menej zameraná na rodičovstvo a prežívanie rodičovstva samotnou autorokou, vysvetlenie, prečo a ako sa ocitla na kraji svojich síl. Rozprávanie je písané bez príkras, Tami zachytáva materstvo také, aké je a snaží sa byť dokonalou matkou, aké denne vidíte na FB či instagrame. Svoj život porovnáva so životom svojej priateľky a miestami to vyzerá, že sa z toho naozaj zblázni ( Ale  priznajme si, ktorá z nás sa nesnaží urobiť veci najlepšie ako sa len dá s myšlienkou, že všetko zvládame najlepšie samé? ) .

Druhá časť je časom procesu, kedy Tami prežíva svoje sebauvedomenie, posun vo svojom živote ďalej a snaží sa ho uchopiť najlepšie ako vie.

V poslednej časti sa stretávame s jej "osvietením" - časom poznania. Poslednú kapitolu osviežuje aj Rozprávka pre mamu a biografie protagonistiek. Biografie ma najviac pobavili, dávno som nečítala tak sviežo napísané biografie ako sa to podarilo Tami.

Kniha je skvelým oddychovým a motivačným čítaním pre všetky mamy, nielen tie po 30 a ja Vám knihu zo srdca odporúčam, je skvelým oddychovým kúskom.


Anotácia:

Unikátna multižánrová kniha pre všetky mamy a tatov (nielen) po tridsiatke.
Kniha je určená vnímavým rodičom, ktorí hľadajú svoju cestu k šťastnému životu. Dojímavý polyfonický príbeh kamarátok, ktoré sa stali mamami po tridsiatke. Vzlety a pády, radosť a sklamanie. Všetko patrí k roli rodiča. Ochutnajte sladkú trpkosť zúfalstva a prázdnoty. Vychutnajte víťazstvo svetla a nádeje spolu s hlavnou protagonistkou a autorkou Tami. Pripravte si vreckovky, budete sa smiať aj plakať. Budete ju nenávidieť aj milovať. Lebo ona ste vy...

Knihu si môžete zakúpiť v našom e-shope