štvrtok 19. mája 2016

Puto, ktoré vzniká pri čítaní medzi rodičom a dieťaťom si dieťa nesie celý život - rozhovor s úspešnou Lenkou


Projekt #čítajmedeťom je často náročný na spracovanie a hlavne nájdenie tých správnych ľudí. Pretože rozhovor môžete urobiť s kýmkoľvek, ale to nie je mojím cieľom. Mojím cieľom je ukázať Vám ľudí, ktorí tak ako Vy alebo ja majú nespočetne veľa práce, no i tak si našli tú chvíľu a čítajú. Sebe či svojim deťom. Dnes Vám predstavím nádhernú ženu, ktorú mám to šťastie poznať aj osobne. Má syna na prahu dospelosti, dom, chlapa a popritom je úspešnou podnikateľkou a vždy usmiatou osobou. Lenka je majiteľkou portálu, prostredníctvom ktorého Vám sprostredkúva ubytovanie pre Vašu dovolenku na Slovensku. V rozhovore s ňou sa dostanete kúsok pod jej kožu, kde si spolu zaspomíname na jej detstvo či sa pozrieme na to, čo na knihách miluje. Tak sa pohodlne posaďte, dajte si čaj a čítajte.

  1. Skús na chvíľu spolu so mnou zavrieť oči a skús mi povedať o knihe, ktorú si ako prvú pamätáš. Ako vyzerala? O čom bola a čo bolo pre Teba na nej také fascinujúce, že v Tebe ostala dodnes?
Ak sa ponorím do spomienok a načriem až k samotnému prvému stretnutiu s knihou, tak si pamätám skladanú knižku, leporelo, ktoré nieslo názov o Kráľovi a malej myške. Kniha v našej rodine stále prežíva a koluje medzi najmladšími deťmi.


  1. Keď si spomenieš na svoje detské časy, kto bol tým rozprávkarom u Vás? Kto Ti čítal rozprávky a naopak, kto sa prikláňal k prerozprávaniu príbehov?


Krásne časy detstva sa nedajú zabudnúť a keďže som vyrastala v dobe kedy televízor nebol ten, čo nás ani rodičov oberal o čas , tak po večeroch nám čítali obaja rodičia, vždy sa striedali a ja a moje sestry sme sa nato nesmierne tešili. Maminka nám aj rozprávala, ale čítanie prevládalo. Mali sme i úžasnú knižku slovenských , ale i ruských ľudových rozprávok.


  1. Aké boli Tvoje prvé kroky k vlastnému čítaniu? Bolo pre Teba čítanie zábavou alebo si čítala len pre to, že si musela?
Pre mňa bolo čítanie vždy výnimočné a uprednostňovala som ho pred všetkým iným. Dokonca som mala obdobie, zhruba okolo 10 rokov som mala, kedy som čítala všetko, čo mi prišlo pod ruku. Najobľúbenejšie knihy tých čias boli knihy od Karla Maya. Neskôr, ako som rástla pribudli aj romantické ako Jana Eyrová, ktorú doteraz považujem za moju srdcovku.

  1. Kedy prišiel ten moment, že si si uvedomila, že čítanie je zábava a baví Ťa to?
Bolo to obdobie základnej školy, tvorila som si vtedy dokonca aj vlastný zoznam prečítaných kníh.


  1. Vedela by si povedať približné množstvo kníh, ktoré si prečítala? Ktorá kniha je Tvojou "srdcovkou"?
Neviem teraz odhadnúť to množstvo, ale bolo ich naozaj veľa a keďže som stále milovníčka kníh, knihy pribúdajú a knižnica sa mi rozrastá. Ťažko povedať čo je moja srdcovka, pretože každé obdobie, ktorým som prešla a stále prechádzam ma ťahá k rôznym žánrom. Ale Janu Eyrovú som čítala aj viackrát. Momentálne sú mojou srdcovkou kriminálky od rôznych autorov ako je Dominik Dán napríklad.


  1. Niekedy si čitateľ nesadne s autorom, stalo sa Ti to? Ak áno, ktorá kniha sa Ti skutočne ťažko čítala?
Nemôžem povedať, že by mi niektorý autor nesadol. Som typ , že keď ma kniha nezaujme v začiatku nedokážem sa cez ňu prehrýzť, tak ju odložím nabok. Nikdy nečítam nasilu.


  1. Máš doma syna. Čítali ste si spolu, keď bol malý? Aké knihy sú u Vás najviac čítané? Číta si knižky sám? Je veľkým čitateľom? Aké knižky ho najviac zaujímajú?
Mám syna, dnes už na prahu dospelosti, čítali sme od mala, číta si aj sám, ale nie v takej intenzite ako ja v jeho veku. Nemôžem ani povedať že by bol veľkým čitateľom. Napriek tomu, že my s manželom sme často v knihách, on je skôr dieťa dnešnej modernej doby. Stále však verím, že si ku knihám časom nájde svoju cestu. Kedysi ho zaujal veľmi Pán Trágáčik, neskôr to bol Eragon.


  1. Keby si mohla napísať akýkoľvek žáner jednou myšlienkou, o čom by táto kniha bola?
Myslím, že o živote, asi by som písala o tom, čo práve cítim.


  1. Aké vidíš výhody knihy oproti televízoru? Čo Ťa presvedčí o tom, že stráviš radšej viac času pri čítaní ako by si si pozrela film?
Kniha je a vždy ostane pre mňa na prvom mieste, má svoje čaro, svoj príbeh , svoju vôňu. Kniha mi dáva možnosť vytvorenia si vlastnej fantázie, prežitia príbehu. Pri knihe si oddýchnem, zabudnem na chvíľu na povinnosti všedného dňa a prežívam dej. Televízor sledujem stále menej a menej. To, čo dnes TV ponúka divákom, je často niekde mimo moje chápanie. A tiež nemám rada reklamy, preto nesledujem už skoro nič.


  1. Aké je Tvoje najdôležitejšie kritérium pri výbere knihy?
Žiadne zvláštne kritéria nemám, niekedy čítam recenzie, ale zistila som, že každý človek inak vníma a čo sa niekomu páči, druhému sa páčiť nemusí. Keď si mám vybrať napr. knihu na dovolenku vezmem si vždy aspoň 3 rôzne žánre. Samozrejme, mám obľúbených autorov, od ktorých, keď vyjde nová knižka už aj objednávam.



  1. Odporúčaš rodičom čítať svojim deťom? Ak áno, tak aké výhody v čítaní deťom vidíš?
Jednoznačne odporúčam. Tvorí to vzťah medzi rodičom a dieťaťom a to puto si potom dieťa nesie celý život. Tak ako ja, keď si spomeniem na detstvo a maminku a to, ako každý večer prišla do izby a my sme ju už v postieľkach netrpezlivo čakali. Tieto spomienky ma napĺňajú láskou k rodičom.

Lenke srdečne ďakujem, že si popri svojich povinnostiach našla čas a povedala mne i Vám o tom, aká je láska ku knihám v jej živote. Pokiaľ hľadáte miesto, kde si počas voľna pôjdete oddýchnuť, navštívte jej stránku www.slovenskadovolenka.sk a ak máte chvíľu času zaspomínať si na svoje detské knihy, napíšte nám. A naďalej sledujte náš e-shop alebo náš blog, kde sa projektu #čítajmedeťom venujeme stále viac a viac.