streda 4. mája 2016

súťaž 4.5.2016

Nájdite nás na FB, večer pre Vás pripravujeme súťaž.
https://www.facebook.com/knihydetstva/

Rodičia boli v čítaní jej veľkým vzorom - rozhovor s energickou Evkou



Prvý rozhovor je vždy veľkou výzvou. Potrebuje človeka, ktorý má energiu strhnúť so sebou dav. A preto som veľmi vďačná za to, že prvý rozhovor som mohla urobiť s energickou ženou, skúsenou matkou a skvelým človekom - Evkou. Iniciály, bydlisko, vek či iné veci sú nepodstatné. Pretože v knihách sme si všetci rovnakí. Čo je však pre mňa dôležité, Evka má dve nádherné múdre detičky, ktoré vyrástli na knihách.



        1. Skús na chvíľu spolu so mnou zavrieť oči a skús mi povedať o knihe, ktorú si ako prvú pamätáš. Ako vyzerala? O čom bola a čo bolo pre Teba na nej také fascinujúce, že v Tebe ostala dodnes?
          Prvú knihu, ktorú si pamätám, napísal Zlatko Klátik . Bola tenká, pekne ilustrovaná, názov a obsah si však vôbec nepamätám. Vidím sa, ako ležím v maminkinej posteli a čítam si ju . Ako ďalšia mi utkvela knižka Doktor Jajbolíto, tá bola moja veľmi obľúbená.
        2. Keď si spomenieš na svoje detské časy, kto bol tým rozprávkárom u Vás? Kto Ti čítal rozprávky a naopak, kto sa prikláňal k prerozprávaniu príbehov?Keď sme boli so sestrou malé, náš tatinko nám každú nedeľu poobede čítal v detskej izbe rozprávky, to sme mali taký víkendový rituál. Rôzne príbehy – zážitky atď., nám zvykol rozprávať starý tata, veľmi múdry človek.
        3. Aké boli Tvoje prvé kroky k vlastnému čítaniu? Bolo pre Teba čítanie zábavou alebo si čítala len pre to, že si musela?Čítanie bolo pre mňa vždy samozrejmosťou, takže z donútenia som vlastne nečítala nikdy . No... niektoré knihy na povinné čítanie ma až tak nechytili :-)
        4. Kedy prišiel ten moment, že si si uvedomila, že čítanie je zábava a baví Ťa to?
          Neprišiel moment, čítala som odjakživa . A že ma to baví, bolo pre mňa úplne normálne . Videla som dennodenne moju maminku s knihou v ruke, videla som, ako si požičiava knihy so sestrami, švagrinami, kolegyňami... a ako si na ne potrpí. Maminka ma učila, ako si knihy vážiť. ako s nimi zaobchádzať. Moji rodičia mali hodnotnú knižnicu.
        5. Vedela by si povedať približné množstvo kníh, ktoré si prečítala? Ktorá kniha je Tvojou "srdcovkou"?Množstvo nedokážem ani len odhadnúť , rátala by som určite v tisíckach . Aj pri tom kvante kníh, absolútnou srdcovkou je pre mňa Anna zo Zeleného domu a jej pokračovania. Prvé tri diely som vedela skoro naspamäť . Veľmi rada som čítala aj Staré grécke báje a povesti – tie boli pre mňa fascinujúce...
        6. Niekedy si čitateľ nesadne s autorom, stalo sa Ti to? Ak áno, ktorá kniha sa Ti skutočne ťažko čítala? Nesadol mi Paolo Coelho... Ale možno som to vzdala predčasne, určite mu ešte niekedy dám šancu
        7. Si dvojnásobnou maminkou krásnych detí. Bola si pri ich rannom detstve rodičom, ktorý rád čítal? Aké knihy mali Tvoje detičky najradšej, na ktoré si spomínaš?S deťmi som si odmalička čítala, rôzne básničky, rozprávočky, dcérku to veľmi bavilo, syna až tak nie . Macko Pusík, Čačky hračky, Opice z našej police, rôzne vianočné rozprávky... to boli obľúbené knižky mojich detí.
        8. Sú Tvoje detičky veľkí čitatelia? Dcéra Evička je knihomoľ , ako aj ja, číta veľa a rada, v slovenčine aj v angličtine, vidno to aj na jej vzťahu k slovenskému jazyku. Skvele ovláda gramatiku, má bohatú slovnú zásobu, píše krásne slohy... Syn Samko vzťah ku knižkám zatiaľ veľmi neprejavuje, číta oveľa menej – a aj to na jeho pravopise cítiť..., ale verím, že jeho čas príde. Ak číta, tak hlavne encyklopédie.
        9. Keby si mohla napísať akýkoľvek žáner jednou myšlienkou, o čom by táto kniha bola? Netrúfla by som si napísať knihu, obdivujem spisovateľov a ich umenie narábať s myšlienkami a slovami. Ak by som však túto schopnosť mala, bola by to zrejme kniha o živote, o láske, ale určite by tam bola aj napínavá kriminálna zápletka :-D .
        10. Aké vidíš výhody knihy oproti televízoru? Čo Ťa presvedčí o tom, že stráviš radšej viac času pri čítaní ako by si si pozrela film?
          Pri čítaní knihy je na mne, ako si hrdinov podľa popisu predstavujem. Ak potom vidím film, často sa moja predstava s filmovým hrdinom nezhoduje. (Anna zo Zeleného domu v mojich predstavách je výrazne odlišná od tej seriálovej... ) V knihe je viac priestoru na vyjadrenie myšlienkových pocitov hrdinov.
        11. Aké je Tvoje najdôležitejšie kritérium pri výbere knihy? Žáner, odporúčanie, recenzie...
        12. Odporúčaš rodičom čítať svojim deťom? Ak áno, tak aké výhody v tom vidíš Ty? Áno, odporúčam a vediem deti k čítaniu. Výhod vidím viacero - rozširujú si obzor, všeličo sa dozvedia, naučia, majú možnosť nad knihou rozmýšľať, skvele si prehlbujú slovnú zásobu a veľmi dôležité sa mi vidí to, že sa "nevedomky", odpozeraním učia správnu gramatiku.           

Evka, ja Ti z úprimného srdca ďakujem za to, že si si našla čas na náš projekt #čítajmedeťom a pevne dúfam, že si z Teba vezmú viacerí rodičia príklad a budú čítať svojim deťom. Prajem všetko dobré Tebe a Tvojej rodine. A vy, milí čitatelia, napíšte nám , chceme počuť aj Váš názor.