streda 29. júna 2016

Rozprávky o psíčkovi a mačičke

„,Veď je to rovné,´ kričal psíček, ,to nie je žiadna ceruzka, vidíš, to je špagátik! Vezmi ho a zaši mi tie gate!´
Mačička vzala dážďovku a zašila psíčkovi gate dážďovkou. ,Tak, teraz sa mi už nikto nebude smiať,´ tešil sa psíček a zasa šli ďalej a rozprávali si o Snežienke a siedmich zhavranených bratoch.“


Dodnes si pamätám knižočku od Jasefa Čapka Rozprávky o psíčkovi a mačičke, keď ju v druhom ročníku doniesol môj brat domov a s veľkou nechuťou ju musel čítať. Dnes je to už iné, mnohí učitelia pochopili, že povinné čítanie deti skôr od kníh odstrašuje.

No späť ku krásnej knižke o Psíčkovi a mačičke. Kombinácia týchto dvoch zvieratiek v nás vyvoláva pohromu a ak nie pohromu, minimálne veľa rozbitého nábytku a možno aj tanierov pri naháňačke. :) No psíček a mačička nám ukazujú presný opak toho, čoho sa my, dospelí, obávame.

Kniha je založená na úprimnom priateľstve a zažívaní takých malých denných dobrodružstiev. Na 110 stranách prináša autor 9 rozprávok, ktoré sú doplnené vlastnými ilustráciami autora. Prvýkrát táto knižka bola vydaná v roku 1937 a do slovenčiny ju preložila Krista Bendová.



Rozprávky majú ideálnu dĺžku pre deti v škôlke, ale zároveň aj pre začínajúceho čitateľa. Nie sú ani príliš dlhé, no ani príliš krátke. Každá z rozprávok deti rozveselí, no zároveň sa v nich deti učia pochopiť svet okolo.



Knihu si môžete zakúpiť u nás práve dnes v akcii.