utorok 27. septembra 2016

Knižné novinky na jeseň 2016 časť III.

Keď som začala písať o knižných novinkách na jeseň 2016, nemyslela som si, že z toho bude trilógia. :) Ale detských kníh, ktoré vychádzajú na jeseň tohto roku, je skutočne tak veľa, že sa oplatí investovať čas do ich skúmania. Preto vám pridávam už tretiu trojicu kníh a vôbec nesľubujem, že je túto jeseň posledná :) .



Keď sa spomenie meno Astrid Lindgrenová, každý si spomenie na jej knižný bestseller Pipi Dlhá Pančucha. Táto kniha nám vbehla do myslí a sŕdc najmä vďaka rovnomennej televíznej inscenácie. Astrid Lindgrenová tu písala o 9 ročnom dievčatku, ktoré žilo samo vo Vile Vilôčke samo, pretože jej maminka už bola anjelik a otec pirátskym kapitánom. Kniha vyšla už v roku 1945 a z Astrid spravil slávnu spisovateľku. O 9 rokov neskôr, v roku 1954 vyšla kniha s názovom Mio, môj Mio. Príbeh o 9 ročnom chlapcovi, o ktorého sa nik nezaujíma. Je pre svet tak nezaujímavý, že keby odišiel, nik by si to nevšimol. Mio sa vyberá do rozprávkového sveta, kde chce nájsť svojho otca. Otca sa mu podarí nájsť, no prichádza veľké dobrodružstvo. Jeho otec je kráľ a jeho kráľovstvo treba zachrániť pred zákernými nepriateľmi. Mio sa na lietajúcom koni so zlatou hrivou vydá v ústrety dobrodružstvu, v ktorom musí zachrániť krajinu svojho otca. Ukážku knihy si môžete pozrieť TU. Kniha vychádza už v septembri 2016.



Malé tvory si bezpochyby zaslúžia veľkú knihu. Množstvo typov a druhov je totiž také veľké, že do malej knihy by sa nezmestili. Neviete o čom píšem? No predsa o chrobáčikoch, muškách a tých iných potvorkách. Dieťa sa s láskou k prírode predsa narodí, no sledovaním rôznych situácií, socializovaním sa, sa ich vzťah k prírode mení a mnohokrát chladne. A na to sme tu, my, rodičia, aby sme deťom ukázali, že aj ten najmenší tvor na tejto Zemi má pre ňu veľký význam. A k tomu pomáha práve kniha Veľká kniha o malých tvoroch, ktorá na svojich 64 stranách ukazuje nielen lietajúci, či plávajúci hmyz, ale prezradí o ňom o mnoho viac. Spolu s deťmi sa dočítate čo jedia, ako sa rozmnožujú, ale i to, ako sa z hmyzieho bábätka stane dospelý hmyz. Zistia, ktorý chrobák je ktorý, čo cez deň robí deň nočná mora, ako včely vyrábajú med, prečo svrčky cvrlikajú a ešte oveľa viac zaujímavostí zo života chrobákov, mušiek a iných potvoriek. A tu zábava nekončí, popri čítaní sa deti  zahrajú na schovávačku s muchou, ktorú musia nájsť na každej dvojstrane. Kniha vychádza už v októbri 2016





Kniha, ktorá je určite TOP knihou pre všetky deti v škôlkárskom veku je kniha Zažmúr očká. V tejto knihe, ktorá vyšla v septembri 2016, priskočil do rúk opäť brilantný básnik, Tomáš Janovic. Detská kniha Zažmúr očká je súbor rýmovačiek i povedačiek, v ktorých Tomáš Janovic predostiera radosť z rýmu a rytmu. Pri čítaní sa dospelým vracajú sladké spomienky na detstvo a  deťom pomenúvajú a poľudšťujú veci, prírodu a všetko, či ich obklopuje. Knihu nádherne ilustrovala Mária Nerádová. A k nej prikladáme aj ukážku z knihy:
Rožok vyšiel na oblohu.
Hovorím si – chvalabohu.
To sa Táňa pobaví,
keď jej spadne do kávy.