streda 1. júna 2016

MDD s Bezvláskou a základnou školou

Pred pár dňami som avizovala, že chceme ísť medzi Vás a podporiť projekt Dobrého anjela a hoci blog vykazuje čísla, premýšľam, či sa moja výzva k Vám dostala, alebo ste len chceli nás ušetriť. :)
 No nech je to akokoľvek, našli sa 2 ochotné pani učiteľky, ktoré nás milo privítali v triedach.
Takže sa v prvom rade chcem poďakovať pani učiteľkám zo Základnej školy v Starej Turej a to menovite p.učiteľke Ilušákovej a p.učiteľke Kotrasovej.
Tak sme sa už "potľapkali po pleciach" a hor sa na rekapituláciu dnešného čítania a zároveň recenziu knižky, o ktorú tu celý čas šlo. Alebo žeby nešlo? :)

Nie som ranné vtáča, nikdy som nebola a ani deti a práca nezmenili moje názory a preto, tak ako vždy, som aj dnes zaspala. A tak miesto princeznej sa dnes na čítanie vybrala striga. :)




Prvú hodinu nás privítala 2.B, kde som sa okrem čítania snažila vysvetliť deťom, prečo knižka vznikla, pre koho je určená a hlavne, čo ich má naučiť. Veď už "veľkáči" a hoci v dnešnom svete sa dieťa často stretáva s ľuďmi "inými" ako sú oni, tieto detičky v triede sú tak krásne a chránené od tých zlých vecí, že som si sama prišla ako tá, ktorá im hovorí zlé veci. Deti sa o príbeh zaujímali, vymaľovali si omaľovánky a na príklade nich som im vysvetľovala, že na obrázkoch vidia aký je rozdiel medzi televízorom, divadlom, CD a knihou. Pretože kniha Vám napovie, o čom hovorí, ale nedáva Vám presný obraz. A Vy tak môžete nakresliť Bezvláske modrý plášť, zelený, červený, žltý, pásikavý,... pretože nik Vám neprikazuje ako má vyzerať.


Druhú vyučovaciu hodinu sme si užili s triedou 1.B, kde detičky sú hoci už školáci, ale stále veľkí rojkovia a loptoši. Pani učiteľka im láskavým prístupom vysvetlila o aký príbeh sa jedná, že to nebude len taká obyčajná rozprávka. A deti počúvali a maľovali. Boli ako také malé včeličky, kde okrem pasteliek na papieri bolo počuť len tiché občasné šuškanie. Obrázky vymaľovali rýchlejšie ako druháci a polepili ich na veľký papier, aby boli všetky spolu. Majú tak spoločný predmet, ktorý im bude pripomínať knižku o Bezvláske.

A o čom kniha O Bezvláske je?

Knižka o Bezvláske z pera slovenskej spisovateľky Gabriely Futovej je o malej princeznej, ktorá nemala vlásky. Autorka nezaťažuje deti témami choroby ani na to, prečo Bezvláska je holohlavá nedáva odpoveď. Proste to tak je. Bezvláska si ako malé dievčatko neuvedomuje svoju odlišnosť, no ako čas ide, začne si svoju jedinečnosť uvedomovať a snaží sa ju prekryť - parochňami či kapucňou, či utiahnutím sa do svojej vlastnej veže. A tak ako každý príbeh o princeznej, nájde sa v tejto krásnej knižočke aj mladý statný muž. V príbehu sa Bezvláske snažia pomôcť, aby sa medzi ostatnými necítila zle. Kniha nekončí jednoducho, končí sebaprijatím a pochopením, že ľudia sme rôzni, ale pokiaľ má človek dobré srdce, netreba sa báť žiť naplno.